angst test

Hvad er angst?

Hvad er angst?

Fremtiden kan være uforudsigelig, så det er normalt at bekymre sig om uventede problemer, og om du er parat til at styre dem. Du tænker måske på dit daglige eller langsigtede ansvar og spekulerer på, Hvad skal jeg vide? Hvordan skal jeg være klar? Eller hvad sker der, hvis jeg ikke planlægger fremad?

Hvis det er tilfældet, betyder det at du mentalt er klar til situationer, der betyder noget for dig. Og det er fantastisk, hvis du reagerer ved aktivt at fjerne potentielle hindringer for succes.

Men når bekymringer eskalerer, kan intens angst udvikle sig. Angst er kendetegnet ved overdreven og urealistisk bekymring for fremtiden, følelsesmæssig og fysisk spænding og mønstre for at undgå mennesker, ansvar eller ufarlige situationer.

Hvis angst gør det for svært at fungere i dine forhold eller følge med dine forpligtelser hjemme, på arbejde eller i skolen, er det vigtigt at udvikle en angstreduktionsplan.

Få hjælp til at bekæmpe angst

I kognitiv adfærdsterapi gæres der opmærksom på kognitive, adfærdsmæssige og somatiske eller fysiske aspekter af angst. Således bør bestræbelser på at kontrollere angsten specifikt målrette mod a) angstanfald, b) undgåelsesadfærd og c) spændinger i kroppen.

Katastrofetanker

Katastrofetanker kan for eksempel være at tænke, at en situation er mere udfordrende end den er, eller at forestille sig, at fremtiden er uforudsigelig og ukontrollerbar, og at du ikke har evnen til at klare stressende situationer. Disse tanker kan være svære at genkende, og kan komme snigende, men med kognitiv terapi kan du lære at genkende katastrofe tanker og bekæmpe dem når de er på vej.

Undgåelsesadfærd

Ved at undgå situationer, der fører til angst, kan du måske få det bedre på det pågældende tidspunkt. Men hvad med næste gang du er omkring mennesker eller situationer, der udløser angst? Her il du formentlig igen forsøge at undgå dem. Det forklarer, hvordan mønstre for undgåelse udvikler sig, og hvorfor de er så vanskelige at bryde. Undgåelse bør gradvist erstattes med adfærd, der forbedrer funktionen i udfordrende situationer. Det er vigtigt ikke at haste med denne proces, fordi tilbageslag kan skade tilliden, og lav selvtillid bidrager til angst.

Spænding i kroppen

Når angst rammer, bliver muskler spændte, vejrtrækningen bliver lav, og hjerterytmen stiger. Disse reaktioner ligner dem, vi har til fysiske trusler, som at falde ned fra et tag eller blive jagtet af en vred hund. Men alvorlig angst opstår, når vi fortolker almindelige situationer som trusler. Sker det gentagne gange og i lang tid, kan kronisk spænding erstatte afslapning som kroppens typiske tilstand. Derfor er fysisk afslapningstræning en vigtig del af angsthåndtering.

Genkender du nogle af ovenstående symptomer, så tag en angst test på nettet i dag.